O Nutrilabo

Zadowolenie naszych Klientów jest dla nas sprawą najważniejszą

5 objaw niedoboru witamin na twarzy

Zdrowa i zrównoważona dieta to najlepszy sposób na dostarczanie witamin i minerałów do organizmu. Jednak nawet jeśli jesz dobrze, istnieje duża szansa, że ​​zabraknie Ci ważnych składników odżywczych ze względu na wiek i podatność na problemy zdrowotne. Badanie krwi często wykrywa niedobory witamin, ale czasami występują powszechne braki, które można dostrzec na skórze, włosach lub paznokciach.

Jak ocenić brak składników odżywczych, patrząc w lustro? Prostym sposobem na odkrycie pewnych schorzeń jest patrzenie na twarz. Istnieje pięć objawów niedoboru składników odżywczych, które można łatwo dostrzec i potraktować produktami leczniczymi (żywność/suplementy).

Podpuchnięte oczy

Prawdopodobnie zauważysz, że twoje oczy puchną po przebudzeniu. Jednak nadmierny obrzęk może wskazywać na małą ilość jodu w organizmie. W badaniu z 2006 r. Stwierdzono związek między spożyciem jodu i chorobą tarczycy – stanem, który może prowadzić do zmęczenia, wyczerpania i otępienia oczu. Inne objawy niedoboru jodu obejmują suchą skórę, przyrost masy ciała i kruche paznokcie.

Proponowana zdrowa żywność: Żurawina, jogurt, wodorosty, ziemniaki, truskawki i fasola.

Blada skóra

Według Medline Plus blada skóra może stanowić znak, że należy zwiększyć spożycie witaminy B12. Brak tej witaminy może prowadzić do cierpienia i potęgować uczucie zmęczenia. Innym objawem niedoboru tej witaminy jest niecałkowicie sprawny język.

Proponowana zdrowa żywność: Łosoś, czerwone mięso, zboże, jogurt i ser szwajcarski.

Suche włosy

Może to być wskaźnik, że brakuje biotyny lub witaminy B7. Niski poziom biotyny może prowadzić do kruchych paznokci. Wysokie dawki biotyny przez suplementy witaminowe mogą być pomocne w poprawie jakości włosów, a nawet w leczeniu cukrzycy.

Proponowana zdrowa żywność: Jaja, migdały, orzechy, rośliny strączkowe i całe ziarna.

Jasne usta

Jeśli twoje usta są blade, może to oznaczać, że jesteś anemiczna/y i potrzebujesz więcej żelaza w swojej diecie. Plus niedobór żelaza może osłabić układ odpornościowy. Ponadto, połączenie bladej skóry i bladych warg jest dowodem na to, że jesteś anemiczna/y.

Proponowana zdrowa żywność: Czerwone mięso, owoce morza, fasola, ciemnozielone warzywa liściaste, zboża wzmocnione żelazem i groszek.

Krwawiące dziąsła

Jeśli zauważysz, że dziąsła są wrażliwa i często krwawią, może to oznaczać niską zawartość witaminy C. Trwały brak witaminy C w diecie może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Objawy szkorbutu obejmują: łatwe siniaki, łatwe krwawienie

źródło internet

Ograniczone właściwości zielonej herbaty

Żywność bogata w żelazo, podobnie jak czerwone mięso może powodować  korzyści zdrowotne

Nie jest tajemnicą, że picie zielonej herbaty oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ostatnie badania wykazały jej związek z obniżeniem poziomu cholesterolu i zmniejszeniem stanu zapalnego u pacjentów z chorobą jelita drażliwego (IBD).

Jednakże, zgodnie z nowymi badaniami opublikowanymi w „American Journal of Pathology”, korzyści zdrowotne można zmniejszyć, gdy napój jest połączony z żywnością zawierającą żelazo.

„Korzyść z zielonej herbaty zależy od biodostępności jej aktywnych składników”, powiedział Beng San Yeoh, pierwszy autor badania, w komunikacie prasowym. „To nie tylko kwestia tego, co jemy, ale także kiedy i z czym”.

Naukowcy z Penn State University zbadali związek pomiędzy zieloną herbatą a żelazem w diecie w laboratorium, stosując myszy z zapalną chorobą jelit. Odkryli, że gdy napój jest spożywany obok żelaza w postaci suplementu diety lub żywności bogatej w żelazo – czerwone mięso, oliwki i kapusta – główny przeciwutleniacz herbaty, galusan epigallokatechiny (EGCG), wiąże się z żelazem.

W normalnych warunkach EGCG hamuje rozwój enzymu prozapalnego (mielopoydazy), który powoduje, że białe krwinki uwalniają się w odpowiedzi na bodziec. Naukowcy sądzą, że ta supresja przyczynia się do złagodzenia zapalnych plam IBD, które przynosi zielona herbata. Gdy jednocześnie spożywają EGCG i żelazo, cząsteczki EGCG związane z żelazem tracą zdolność hamowania, co powoduje, że zielona herbata jest mniej skuteczna lub całkowicie nieskuteczna dla pacjentów z IBD.

IBD jest określeniem parasolowym dla wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Crohna, z których oba charakteryzują się przewlekłym stanem zapalnym przewodu pokarmowego.           Objawy zwykle obejmują krwawienie z odbytnicy, trwałą biegunkę i utratę wagi. Około 60 do 80 procent pacjentów z zaburzeniami również występuje niedobór żelaza.

„Ważne jest, aby pacjenci z IBD, którzy przyjmują zarówno suplementy żelaza, jak i zieloną herbatę wiedzieli, jak jedna substancja odżywcza wpływa na inne”, powiedział główny badacz Matam Vijay-Kumar. Mimo iż badanie prowadzono u myszy odkrycia mogą dotyczyć również ludzi, ponieważ „chemia to chemia”.

Na podstawie wyników uważa, że ​​”nie ma możliwości, aby ludzie mogli pić zieloną herbatę i jednocześnie jeść żelazo” i mieć taki sam efekt – niezależnie od tego, czy są zdiagnozowani czy nie.         W rzeczywistości, wkrótce po opublikowaniu badania, otrzymał wiadomość od mężczyzny, który wziął żelazo i wypił zieloną herbatę. Mężczyzna powiedział, że niedawno próbował oddać krew, ale został wstrzymany, ponieważ okazało się, że jest anemiczny.

Czy mogę zapobiec demencji?

Super Żywność – Jagody pomocne są w zachowaniu aktywności mózgu.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii wykazały, że super żywność może odgrywać ważną rolę w leczeniu, a nawet zapobieganiu demencji.

Uniwersytet w Exeter badał  jak skoncentrowany sok jagodowy wpływa na mózg u dorosłych w wieku od 65 do 77 lat – którzy mają ryzyko pogorszenia funkcji mózgu. W bardzo małym badaniu z udziałem 26 zdrowych osób dorosłych, 12 osób wypiło 30 ml skoncentrowanego soku jagodowego (co odpowiada 230 g jagód) dziennie, a 14 otrzymało placebo. Badanie trwało  12 tygodni.

Podczas doświadczenia przeprowadzono badania poznawcze, które monitorowały pracę mózgu i przepływ krwi. Naukowcy odkryli, że pijący sok z jagodami mieli znaczący wzrost aktywności mózgu, przepływu krwi, a nawet pamięci w porównaniu z osobami, które otrzymały placebo.

To nowe badanie opiera się na wcześniejszych badaniach wskazujących, że ryzyko otępienia zmniejsza się poprzez spożywanie większej ilości owoców i warzyw. Naukowcy wierzą, że możemy dziękować flawonoidom(rodzajowi składników odżywczych występujących w roślinach bogatych w przeciwutleniacze) z tego powodu.

„Nasza funkcja poznawcza ma tendencję spadkową wraz z wiekiem, ale poprzednie badania wykazały, że funkcja poznawcza jest lepiej zachowana u zdrowych starszych osób z dietą bogatą w żywność pochodzenia roślinnego”, mówi współautor badania dr Joanna Bowtell, Ph. D, w oświadczeniu.

Jagody zostały wybrane dlatego, że są bogate we flawonoidy. Według Greatist, jedna filiżanka jagód zawiera 14 procent codziennych zaleceń. Owoce również obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, ale wspomagają szybszy metabolizm

Najlepsze i najgorsze formy magnezu

Zgodnie z amerykańskim „Chiropractic Society” szacuje się, że od 68 do 80 procent populacji Stanów Zjednoczonych ma niedobór magnezu. Choć żywność przetworzona jest częściowo odpowiedzialna za te alarmujące statystyki, prawdziwym powodem jest erozja gleby, która znacznie zmniejszyła zawartość składników mineralnych w glebie w ciągu ostatniego stulecia.

W konsekwencji, wiele owoców i warzyw, które kiedyś były bogate w magnez nie zawieraja go w odpowiednich ilościach.

Z tego powodu coraz więcej osób wspomaga się suplementami zawierającymi magnez, aby zwiększyć spożycie tego istotnego składnika odżywczego. Jednak magnez musi być związany z inną substancją, zanim będzie mógł być odpowiednio absorbowany. Suplementy magnezu występują w wielu różnych formach, które zapewniają różne korzyści zdrowotne. Ten artykuł ma przybliżyć najlepsze i najgorsze formy magnezu dostępne obecnie na rynku.

 

Najlepsze formy magnezu

Magnesium citrate– cytrynian magnezu jest najpopularniejszym suplementem magnezu, prawdopodobnie dlatego, że jest tani i łatwo przyswajalny. Główne funkcje cytrynianu to  wspomaganie zaparcia, jak również źródło magnezu. Jest to doskonały wybór dla osób z problemami odbytnicy lub okrężnicy, ale nie nadaje się dla osób z luźnymi wypróżnieniami.

Magnesium taurate to najlepszy wybór dla osób z problemami układu krążenia, ponieważ zapobiega arytmii serca i uszkodzeniom powodowanymi przez ataki serca. Taurynian magnezu jest łatwo wchłaniany i nie zawiera żadnych właściwości przeczyszczających.

Magnesium malate to fantastyczny wybór dla osób cierpiących z powodu zmęczenia, ponieważ kwas jabłkowy (naturalnie występujący kwas owocowy w większości komórek w organizmie)  jest niezbędnym składnikiem enzymów, które odgrywają kluczową rolę w syntezie ATP i produkcji energii. Magnez ten jest również wysoce rozpuszczalny.

Magnesium glycinate jest jednym z najbardziej wchłanianych form magnezu, a także łagodzi występowanie biegunki. Jest to najbezpieczniejsza opcja dla korygowania niedoborów długoterminowo

Magnesium chloride– Choć chlorek magnezu zawiera tylko około 12 procent elementarnego magnezu, ma imponującą szybkość wchłaniania i jest najlepszą formą magnezu do detoksykacji komórek i tkanek. Ponadto, chlorek (nie mylić z chlorem, toksyczny gaz) wspomaga pracę nerek i może zwiększyć powolny metabolizm.

Magnesium carbonate– węglan magnezu jest kolejną popularną formą magnezu, która w rzeczywistości okazuje się chlorkiem magnezu, gdy miesza się z kwasem solnym w naszych żołądkach. Jest to dobry wybór dla osób cierpiących na niestrawność i refluks kwasu, ponieważ zawiera właściwości zobojętniające kwas.

 

Najgorsze formy magnezu

Magnesium oxide najbardziej rozpowszechniona forma magnezu sprzedawana w aptekach, ale posiada niski współczynnik absorpcji w porównaniu do tych wymienionych powyżej.

Magnesium sulfate– siarczan magnezu to fantastyczna pomoc w zaparciu ale niebezpieczne źródło magnezu w diecie, ponieważ przedawkowanie nie jest trudne

Magnesium glutamate and aspartate – unikaj tych dwóch form magnezu całkowicie. kwas glutaminowy i kwas asparaginowy są  to składniki niebezpieczne w  słodzikach takich jak aspartam, oba z nich się neurotoksyczne

Witamina B12: dzienne zapotrzebowanie

W skrócie Witamina B12 jest potrzebna do wytwarzania i utrzymania nowych komórek, w tym komórek nerwowych i czerwonych krwinek.

Ile B12 należy  dostarczać  organizmowi?

Nie ma wystarczających danych do ustalenia RDA(dziennego spożycia) dla witaminy B12 u niemowląt.

W tym przypadku odpowiednie spożycie ustalono:

 mcg- (1 mikrogram (mcg) = 1/1000 miligrama)

wiek Mężczyźni oraz kobiety
0 do 6 miesięcy 0.4 mcg/dziennie
7 do 12 miesięcy 0.5 mcg/dziennie

Zalecane RDA na witaminę B12 wynosi:

wiek Mężczyźni oraz Kobiety ciąża laktacja
1 do 3 lat 0.9 mcg
4 do 8 lat 1.2 mcg
9 do 13 lat 1.8 mcg
14 do 19 lat 2.4 mcg 2.6 mcg 2.8 mcg
19+ lat 2.4 mcg/dziennie 2.6 mcg/dziennie 2.8 mcg/dziennie

Jakie są źródła witaminy B12?

Witamina B12 występuje głowie w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Płatki śniadaniowe są wzbogacone w witaminę B12, co jest bardzo ważne dla ludzi, którzy nie spożywają odpowiedniej ilości pokarmów zwierzęcych.

Ilość  Witaminy B12 w żywności

Wołowina 85 gram – 2,4 mcg

Płatki śniadaniowe 3/4 szklanki 6 mcg

Kurczak 1/2 piersi 0,3 mcg

Jajko 1 duże 0,6 mcg

Wątroba, plaster wołowiny  47,9 mcg

1 szklanka mleka 0,9 mcg

Mięczak, małż 85 gram 84,1 mcg

Łosoś 85 gram 4,9 mcg

Pstrąg hodowlany 85 gram 4,2 mcg

Pstrąg dziki 85 gram 5,4 mcg

Tuńczyk z puszki w wodzie 85 gram 1,0 mcg

Jogurt, zwykły, 1 szklanka odtłuszczonego 1,4 mcg

Kto powinien uzupełnić suplementami witaminę B12 ?

Badania wykazują, że większość Amerykanów spożywa odpowiednią ilość witaminy B12.

Suplementami powinni posiłkować się

Ludzie, którzy nie spożywają mięsa lub którzy mają zaburzenia żołądka i jelit

Starsze osoby mogą mieć zanikowe zapalenie błony śluzowej

Dodatkowo lekarz może określić poziom witaminy B12 z badania krwi.

Co się stanie, jeśli nie ma wystarczającej ilości witaminy B12?

Niedostateczna ilość witaminy B12 może powodować anemię złośliwą. Objawy niedoboru witaminy B12 takie jak zmęczenie, zaparcia, osłabienie, utrata apetytu, utrata masy ciała, drętwienie i mrowienie w rękach i nogach. Mogą również wystąpić trudności w utrzymaniu równowagi, splątanie, otępienie, depresja, i słaba pamięć. Nadmiar kwasu foliowego może maskować objawy niedoboru witaminy B12, więc ważne jest, aby sprawdzić swój poziom za pomocą testów krwi, jeżeli istnieje obawa, zwłaszcza jeśli używa się diety wegetariańskiej.

Porady żywieniowe jak ograniczyć objawy ADHD

Jakie są dobre wskazówki dietetyczne dla osób z ADHD?

Proponujemy zmianę swoich dietetycznych przyzwyczajeń w dwóch etapach:

-Skoncentrowaniu się na zmianie zawartości swojej diety, aby wesprzeć zdrowie mózgu i zmniejszyć objawy ADHD

-Balans składników odżywczych do swoich potrzeb poprzez kontrolę i regularne ćwiczenia

Większość badań dotyczących czynników dietetycznych ADHD zostało przeprowadzonych na dzieciach. Niektóre badania wykazały, że dzieci z ADHD posiadają wrażliwość na różne produkty żywnościowe i dodatki do żywności. Warto wykonać badania w celu wykrycia ewentualnych wrażliwości na żywność, które mogą przyczynić się między innymi do nadwagi.

Niektóre badania potwierdziły , że tłuszcze takie jak w oleju kukurydzianym, były związane z wyższym poziomem ADHD. Decydowanie lepiej jest korzystać z tłuszczów jednonienasyconych występujących w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju z orzeszków ziemnych i oleju sezamowym.

Jedno z  badań wykazało, że dieta ketogeniczna koryguje problemy nastroju lepiej u mężczyzn, ale gorzej u kobiet. Cukier pogarsza ADHD i nastrój, zdecydowanie lepiej skupić się na cukrze jako głównej zmianie w diecie

Niski poziom cukru we krwi może być tak dużym problemem, jak wysoki poziom cukru we krwi. Niski poziom cukru we krwi może przyczynić się do niskiej energii, niepokoju i przygnębienia. Twoim celem powinno być, aby ustabilizować poziom cukru we krwi przez własne wybory żywieniowe.

Przerost Grzyba Candida: objawy oraz sposoby leczenia

Twoje ciało jest wspaniałym ekosystem bakterii i grzybów, które pomagają utrzymać ciało w dobrej formie.

Bilans bakterii i grzybów ma kluczowe znaczenie dla ogólnego stanu zdrowia.

Jednym z najbardziej powszechnych zaburzeń równowagi to przerost grzyba Candida.

Candida jest formą drożdży i znajduje się w jamie ustnej i jelitach.

Przerost candida może powodować różnego rodzaju problemy od  trawiennych do depresji.W skrajnych przypadkach może przedostać się przez ściany jelita i przyczynić się do „nieszczelnego jelita”.

Utrzymanie optymalnego salda bakterii jelitowych jest bardzo ważne

Poniżej dowiecie się o objawach przerostu candida, a także co można zrobić, aby uzyskać równowagę.

Co to jest Candida i co powoduje jej przerost?

Candida jest to grzyb, a dokładniej rodzajem drożdży.Występuje w jamie ustnej i jelitach

Przerost Candida może być spowodowany przez szereg czynników, w tym dieta bogata w cukry i węglowodany, wysokie spożycie alkoholu i stres.

 

Jakie są  oznaki, że twoje ciało może mieć zbyt dużo candida?

Objawy przerostu Candida


1: Infekcje grzybicze

Infekcje grzybicze skóry i paznokci są jednym z najczęstszych objawów przerostu candida.

Jeśli twoje paznokcie, są słabe i pożółkłe lub jeśli występuje grzybica stóp to może być problem wewnętrzny.

2: Problemy z trawieniem

Ponieważ candida działa na układ trawienny, problemy z trawieniem są częste.

Najczęstszą oznaką są wzdęcia, biegunki i zaparcia

3: Problemy skórne

Każde zachwianie równowagi w organizmie jest często odzwierciedlone w skórze i Candida nie jest wyjątkiem.

Candida zazwyczaj powoduje wysypkę oraz może prowadzić do łuszczycy

4: Zakażenia układu moczowego

Kiedy myślisz o drożdżach prawdopodobnie myśli szczególnie o infekcji.W rzeczywistości, zbyt dużo candida może prowadzić do częstych infekcji u kobiet.

Ale może również powodować infekcje dróg moczowych i pęcherza moczowego, co może prowadzić do infekcji nerek, jeśli nie jest leczone.

5: Alergie/swędzenie uszu

Nierównowaga candida może prowadzić do nagłych alergii i często do bardzo ostrych objawów

Swędzenie w oczach i uszach jest również powszechne i doprowadza do podrażnienia i dyskomfortu.

6: drażliwość, wahania nastroju, lęk i depresja

Twoje ciało i umysł są ze sobą powiązane, a więc brak równowagi w organizmie, często prowadzą do pogorszenia nastroju

Może także wystąpić apetyt na cukier i węglowodany dzięki którym Candida rozwija się.

Sposoby leczenia
1: obniżyć węglowodany

Węglowodany takie jak chleb pełne są drożdży, których nasz organizm nie potrzebuje.

Dodatkowo węglowodany rozkładają się na cukry, które żywią drożdże w organizmie.

Zmniejszanie węglowodanów jest doskonałym pierwszym krokiem do zmniejszenia poziomu Candida.

2: Usuń Cukier Całkowicie

Drożdże żywią się cukrami

Usuwanie ich jako główne źródło pożywienia jest doskonałym sposobem na zmniejszenie candida w organizmie.

Nadal będziesz spożywać cukry w owocach i warzywach, ale będzie to znacznie mniej.

3: Spróbuj kwas kaprylowy

Kwas kaprylowy atakuje drożdże wewnątrz ciała

Można go znaleźć w kokosie , ale również jest w postaci suplementów dostępnych w naszym sklepie www.nutrilabo.pl

Kwas kaprylowy w diecie może być skutecznym sposobem na zapobieganie przerostu Candida.

4: Unikaj alkoholu

Alkohol jest również pełen drożdży, węglowodanów i cukru pochodzącego z procesu fermentacji

5: Porozmawiaj z lekarzem

Lekarz może nie tylko ostatecznie powiedzieć, czy Twój poziom Candida jest za wysoki, ale też przepisać leki przynieść powrót do normalności.

Autyzm: 3 Zaskakujące sposoby pomocy dzieciom z autyzmem

Jedną z pierwszych oznak problemów dziecka z zaburzeniami ze spektrum autyzmu (ASD) jest trudność komunikowania się.

Powód pozostaje niejasny, ale generalnie problemy komunikacyjne towarzyszą w całym życiu u osób z autyzmem. Nawet dzieci z zespołem Aspergera, które mają obszerne słownictwo mogą mieć problemy z komunikacją społeczną. Innymi skutkami ubocznymi autyzmu mogą być trudności empatyczne

Obecnie jedno na 68 dzieci w Stanach Zjednoczonych ma zaburzenie ze spektrum autyzmu, zgodnie z Autism Speaks.

Istnieją zaskakujące sposoby, które potencjalnie mogłyby poprawić umiejętności komunikacyjne u dzieci.

ZWIERZĘTA

Niedawne badania wykazały, że każdy rodzaj zwierzaka poprawia umiejętności społeczne dziecka z autyzmem.

Zapewnienie dziecku z autyzmem silnego związania z mniejszymi psami i innymi zwierzętami, takimi jak króliki i koty, służy jako dowód, że zwierzęta mogą korzystnie wpływać na rozwój dzieci z autyzmem

W innym badaniu wykazano, że dzieci z autyzmem, które miały zwierzaka po 5 roku życia są bardziej otwarte w stosunku do dzieci, które rozwijają się bez obcości zwierząt.

Sztuki Szekspira 

Naukowcy z Ohio State University odkryli, że recytacja rytmiczna w języku Szekspira w połączeniu z gestami fizycznymi poprawia umiejętności społeczne i komunikacyjne dzieci z ASD.

„Dzieci z autyzmem wykazały znaczną poprawę ich umiejętności społecznych oraz  zdolności do angażowania się w relacje społeczne”, powiedział Marc J. cup, profesor psychologii i psychiatrii.

Kamizelka terapeutyczna/koc

Inna terapia radzenia sobie z ASD jest to owijanie dziecka kocem. Terapia uspokaja dzieci, a to może prowadzić do lepszej komunikacji.

Badania wykazały, że ta terapia pomaga dzieciom z ASD zasnąć.

Czym jest MSG i czy Nam szkodzi? Fakty i mity o glutaminianie sodu

Glutaminian sodu, znany lepiej jako MSG, to popularny dodatek do żywności, który ma raczej złą renomę.

MSG aktywuje kubki smakowe na języku. Według Brit laboratorium podobny smak występuje w sposób naturalny  w mleku matki.

MSG został po raz pierwszy zaprojektowany jako sposób dodania smaku  „nudnym” produktom spożywczym w celu uczynienia ich bardziej smacznymi. Występuje naturalnie w wielu produktach spożywczych, na przykład ser Parmezan i pomidory mają wysoki poziom MSG.

Pogląd, że MSG jest szkodliwy powstał w 1960 roku po tym jak dr Robert Man Ho Kwok stwierdził, że cierpi na „ogólne osłabienie, drętwienie i kołatanie serca” po jedzeniu w restauracji chińskich żywności. Choć MSG może zaszkodzić zwierzętom i  ludzie czują się niedobrze, kiedy  jedzą duże ilości  na czczo, w ogóle nie istnieje żaden dowód naukowy, że MSG jest szkodliwy.

Z drugiej strony, dodatek ten wzbogaca smak, co mogłoby skłonić do jedzenia większej ilości żywności, co z kolei może prowadzić do konsekwencji zdrowotnych. Jednak MSG może równie dobrze być dodawany do zdrowej żywności.

Ostatecznie, Brit Lab stwierdził, że nie ma dowodów naukowych na to, że MSG jest szkodliwe dla zdrowia i zapewnił nas, że możemy nadal cieszyć się  naszymi ulubionymi potrawami.

Dlaczego potrzebna jest nam witamina D oraz 3 sposoby na mocne kości

 

W dzieciństwie wpajano nam aby jeść dużo warzyw i owoców  oraz  pić  mleko. Dlaczego wciąż potrzebujemy  witamin, zwłaszcza witaminy D? Co najważniejsze gdzie  otrzymamy wystarczająco dużą ilość?

Dorastając nasz organizm wymaga odpowiedniej ilości witaminy D w celu absorpcji wapnia i wspomagania wzrostu kości.  Wit. D utrzymuje poziom wapnia we krwi, aby umożliwić prawidłową mineralizację kości i zapobiegać niskim poziomom wapnia we krwi.

Zbyt mała ilość witaminy D prowadzi do miękkich kości u dzieci (krzywica) oraz do zniekształceń kości u dorosłych. Zalecana dawka witaminy D uzależniona jest  od naszego wieku: od urodzenia do 12 miesięcy potrzebujemy  400 jednostek międzynarodowych (IU); 1 do 18 lat potrzebujemy 600 IU; dorośli od 19 do 70 lat potrzebują 600 IU; i 71 lat i starsi potrzebują 800 IU. Zalecana ilość dla kobiet w ciąży i karmiących piersią wynosi 600 IU.

Witamina D pobudza nasz ogólny stan zdrowia i wspomaga zdrowe i silne kości.

Tak więc, w jaki sposób możemy uzyskać witaminę D?

SŁOŃCE

Witamina D w przeciwieństwie do innych witamin może być wytworzona przez organizm gdy skóra jest wystawiona na działanie promieni słonecznych (w szczególności  duże ilości witaminy D3).

W rzeczywistości nasz organizm może produkować 10.000 do 25.000 IU witaminy D. Wytwarzamy najwięcej witaminy D jeśli mamy wystawioną dużą powierzchnię naszej skóry na słońce.

ŻYWNOŚĆ

Zazwyczaj mamy w niej większość witamin i minerałów. Jednakże istnieje tylko kilka produktów naturalnie zawierających witaminę D. Nawet pokarmy te mają  małe ilości co uniemożliwia dostarczenie odpowiedniego zapotrzebowania. Przykładowe  pokarmy  to tłuste ryby, wątroba wołowa, żółtka, mleko i sok pomarańczowy

SUPLEMENTY

Badania wykazały, że z niskim poziomem witaminy D we krwi związane jest  zwiększone ryzyko przedwczesnej śmierci z powodu chorób układu krążenia, nowotworów. Nie jest jasne czy niska zawartość witaminy D powoduje przewlekłe schorzenia, czy też przewlekłe stany powodują niski poziom witaminy D w organizmie.

Werdykt?

Jeśli z powodu klimatu nie ma wystarczająco dużo słońca  lub po prostu nie jesteś pewny czy spożywasz odpowiednią ilość , biorąc suplement zawierający od  400 do 1000 IU możesz być spokojny o własne zdrowie.

Zachęcamy do zakupu Witaminy D3 w naszym sklepie.

Link poniżej:

http://shop-nutrilabo.eu/liquid-vitamin-d-1000-i-u

5 objaw niedoboru witamin na twarzy

Zdrowa i zrównoważona dieta to najlepszy sposób na dostarczanie witamin i minerałów do organizmu. Jednak nawet jeśli …

Ograniczone właściwości zielonej herbaty

Żywność bogata w żelazo, podobnie jak czerwone mięso może powodować  korzyści zdrowotne Nie jest tajemnicą, że …

Czy mogę zapobiec demencji?

Super Żywność – Jagody pomocne są w zachowaniu aktywności mózgu. Badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej …