Aktualności

Informacje odnośnie zdrowego trybu życia

To kiedy jemy lub nie jemy, może być istotne dla naszego zdrowia

Coraz więcej badań sugeruje, że nasze ciała funkcjonują optymalnie, gdy dopasowujemy nasze wzorce żywieniowe do naszych rytmów dobowych.

Naukowcy zajmujący się żywnością od dawna debatowali nad najlepszą dietą dla optymalnego zdrowia. Niektórzy eksperci uważają, że nie tylko to, co jemy, ma kluczowe znaczenie dla dobrego zdrowia, ale też kiedy jemy.

Coraz więcej badań sugeruje, że nasze ciała funkcjonują optymalnie, gdy dopasowujemy nasze wzorce odżywiania do naszych rytmów okołodobowych, wrodzonych 24-godzinnych cykli, które mówią naszym ciałom, kiedy się obudzić, kiedy zjeść i kiedy zasnąć. Badania pokazują, że przewlekłe zakłócanie tego rytmu (na przykład spożywanie późnych posiłków) może być receptą na przyrost masy ciała i problemy metaboliczne.

Dr Panda twierdzi, że ludzie poprawiają swoje zdrowie metaboliczne, kiedy jedzą posiłki w codziennym oknie od 8 do 10 godzin, biorąc pierwszy kęs jedzenia rano i ostatni kęs wcześnie wieczorem.

Takie podejście, znane jako karmienie o ograniczonym czasie, wynika z idei, zgodnie z którą ludzki metabolizm podąża za codziennym rytmem, z naszymi hormonami, enzymami i układami trawiennymi przygotowanymi do przyjmowania pokarmu rano i po południu. Wiele osób jednak przekąsza i pasuje od mniej więcej czasu, kiedy się budzą, aż do chwili, gdy kładą się spać. Dr Panda odkrył w swoich badaniach, że przeciętna osoba spożywa codziennie ponad 15 godzin lub dłużej, począwszy od czegoś podobnego do mleka i kawy krótko po wstaniu i kończąc na kieliszku wina, wieczornym posiłku lub garstce chipsów, orzechów lub innych przekąskach tuż przed snem.

Ten wzór jedzenia, jak mówi, koliduje z naszymi biologicznymi rytmami.

Naukowcy od dawna wiedzą, że ludzkie ciało ma główny zegar w mózgu, znajdujący się w podwzgórzu, który reguluje nasze cykle snu i czuwania w odpowiedzi na jasne światło. Kilka dekad temu naukowcy odkryli, że nie ma tylko jednego zegara w ciele, ale zbiór ich. Każdy organ ma wewnętrzny zegar, który reguluje jego dzienny cykl aktywności.

W ciągu dnia trzustka zwiększa wytwarzanie hormonu insuliny, który kontroluje poziom cukru we krwi, a następnie spowalnia go w nocy. Jelito ma zegar, który reguluje codzienne przypływy i przepływ enzymów, wchłanianie składników odżywczych i usuwanie odpadów. Wspólnoty trylionów bakterii, które zawierają mikrobiomy w naszych wnętrzach, działają również w codziennym rytmie. Te codzienne rytmy są tak zakorzenione, że są zaprogramowane w naszym DNA: badania pokazują, że w każdym organie tysiące genów włącza się i wyłącza w przybliżeniu o tej samej porze każdego dnia.

„Mieszkaliśmy na tej planecie od tysięcy lat i chociaż wiele rzeczy się zmieniło, zawsze była jedna stała: każdego dnia słońce wschodzi, a nocą pada” – mówi dr Panda. „Zostaliśmy zaprojektowani, aby mieć 24-godzinny rytm w naszej fizjologii i metabolizmie. Te rytmy istnieją, ponieważ tak jak nasze mózgi potrzebują każdej nocy spać, aby naprawić, zresetować i odmłodzić, każdy organ musi mieć czas na naprawę i reset. ”

Większość dowodów sugeruje, że spożywanie dużej części jedzenia wcześniej w ciągu dnia jest lepsze dla zdrowia, powiedział dr Courtney Peterson, w wydziale nauk o żywieniu na University of Alabama w Birmingham. Dziesiątki badań pokazują, że kontrola poziomu cukru we krwi jest najlepsza rano, a najgorsza wieczorem. Spalamy więcej kalorii i trawimy jedzenie jeszcze wydajniej rano.

W nocy brak światła słonecznego skłania mózg do uwolnienia melatoniny, która przygotowuje nas do snu. Jedzenie późnym wieczorem wysyła sprzeczny sygnał do zegarów w reszcie ciała, że ​​jest jeszcze dzień – powiedział dr Peterson.

Większość ludzi wie, co dzieje się, gdy zakłócamy zegar centralny w naszych mózgach, przelatując przez wiele stref czasowych. Jedzenie o niewłaściwej porze dnia powoduje podobne obciążenie dla zaangażowanych narządów w trawieniu, zmuszając ich do pracy, gdy są zaprogramowani do uśpienia, co może zwiększyć ryzyko choroby, powiedział Paolo Sassone-Corsi, dyrektor Centrum Epigenetyki i Metabolizmu na University of California, Irvine.

Powszechnie wiadomo, że zmieniając lub zakłócając nasze codzienne cykle, zwiększasz ryzyko wielu patologii” – powiedział dr Sassone-Corsi, który niedawno opublikował artykuł na temat zależności między odżywianiem, metabolizmem i rytmem okołodobowym.

Klasycznym tego przykładem są pracownicy zmianowi, którzy stanowią około 20 procent siły roboczej kraju. Wiele osób często pracuje na nocnych zmianach, zmuszając do jedzenia i spania w różnych momentach. Nocna praca zmianowa wiąże się z otyłością, cukrzycą, niektórymi nowotworami i chorobami serca. Chociaż czynniki społeczno-ekonomiczne mogą odgrywać pewną rolę, badania sugerują, że zaburzenia dobowe mogą bezpośrednio prowadzić do złego stanu zdrowia.

W jednym z eksperymentów naukowcy stwierdzili, że zmuszenie zdrowych osób dorosłych do opóźnienia ich zaśnięcia i budzenia się później niż normalnie przez 10 dni (rezygnując z rytmu dobowego i schematów odżywiania) podniosło ciśnienie krwi i pogorszyło kontrolę insuliny i cukru we krwi. Inne badanie wykazało, że zmuszanie ludzi do pozostania na nogach zaledwie kilka nocy z rzędu spowodowało szybki przyrost wagi i zmniejszenie wrażliwości na insulinę, zmiany związane z cukrzycą.

Dr Peterson przeprowadził ściśle kontrolowany eksperyment w małej grupie osób cierpiących na cukrzycę. W jednej fazie badania uczestnicy spożywali posiłki w 12-godzinnym oknie przez pięć tygodni. W drugiej fazie były karmione tymi samymi posiłkami w sześciogodzinnym oknie zaczynającym się każdego ranka. Naukowcy badali pacjentów, którzy spożywają wystarczającą ilość pokarmu, aby utrzymać swoją wagę, aby mogli ocenić, czy ograniczony czasowo schemat ma jakiekolwiek korzyści zdrowotne niezwiązane z utratą wagi.

Tak było. W ograniczonym czasowo schemacie mężczyźni mieli niższą dawkę insuliny, obniżony poziom stresu oksydacyjnego i znacznie niższe ciśnienie krwi. Ich ciśnienie skurczowe spadło o około 11 punktów, a ich ciśnienie rozkurczowe spadło o 10 punktów.

Podczas gdy badania sugerują, że jedzenie wcześniej w ciągu dnia jest optymalne dla zdrowia metabolicznego, niekoniecznie oznacza to, że należy pominąć obiad. Może się jednak zdarzyć, że twoje kolacje będą stosunkowo lekkie. Jedna z grup badaczy w Izraelu odkryła, że ​​osoby z nadwagą dorośli tracą na wadze i mają większą poprawę poziomu cukru we krwi, insuliny i czynników ryzyka sercowo-naczyniowego, kiedy zjadali duże śniadanie, skromny lunch i małą kolację w porównaniu do czegoś przeciwnego: małe śniadanie i duży obiad.

 

źródło internet

Typy witaminy B12 a metylacja.

Cyjanokobalamina, adenozylokobalamina,
metylokobalamina, hydroksykobalamina…
Która witamina jest dla nas najlepsza?
Witamina B12 jest ważnym koenzymem (czyli cząstką warunkującą aktywność biologiczną enzymów) i
bierze udział w wielu  cyklach biochemicznych ludzkiego organizmu. Jej prawidłowe poziomy są
kluczowe dla właściwego funkcjonowania układu nerwowego, mitochondriów, układu krwiotwórczego.
Cząsteczka witaminy B12 jest niezmiernie skomplikowana. Jest podobna budową do hemoglobiny,
czyli czerwonego barwnika krwi zawartego w erytrocytach i odpowiedzialnego za transport tlenu w
organizmie.
Podstawą budowy witaminy B12 jest tkwiący centralnie atom kobaltu otoczony czterema pierścieniami
pirolowymi. Jest zatem bardzo trudna do zsyntetyzowania. Różnice  między cyjano-, metylo-,
adenosylo- i hydroksykobalaminą polegają na tym, że do pierścieni pirolowych przyłączone są różne
cząsteczki. To one właśnie determinują funkcję witaminy B12 w organizmie człowieka.
Cyjanokobalamina – rozpowszechniona w suplementach diety, a nawet podawana w formie
zastrzyków przepisywanych w chorobach układu nerwowego i krwiotwórczego, dla organizmu
ludzkiego wcale nie jest najlepsza. Jest to cząstka syntezowana chemicznie,  a nie występująca
naturalnie. Jej ogromna popularność związana jest z tanią technologią produkcji. Jest dużo trudniej
przyswajalna niż inne formy i wymaga odpowiedniego przekształcenia przez enzymy ustrojowe.
Do przemiany do formy aktywnej wymaga obecności grupy metylowej, którą uzyskuje z SAMe (s-
adenozylometioniny).
Dlatego SAMe powinna być przyjmowana jako dodatek do suplementów z Cyjanokobalaminą.
 
SAMe (link)
Cyjanokobalamina  w organizmie ludzkim musi  zostać przetworzona do hydroksykobalaminy, a
z hydroksykobalaminy do metylokobalaminy. Jednak, jeśli w organizmie występują mutacje genetyczne,
np. przy zaburzeniach metylacji, cykl tych przemian może zostać poważnie zaburzony.
Również mutacje w genie MTHFR bardzo często prowadzą do zaburzeń w przemianach witaminy B12.
Hydroksykobalamina – to forma występująca w pożywieniu, dobrze przyswajalna. Jest to najlepiej
tolerowana forma witaminy B12, wskazana zwłaszcza dla osób z zaburzeniami metylacji wynikającymi
z mutacji w genie COMT. Idealna do rozpoczęcia suplementacji B12, bardzo wskazana w połączeniu z
adenozylocobalaminą. Jednak biochemicznie nie jest aktywna, organizm musi wykonać pracę by ją
przetworzyć do wyższych form.
Preparaty zawierające Hydroksykobalaminę:
Porównanie typów Witaminy B12
Kobalamina Forma Naturalna Bioaktywne Koenzymy Konieczne kroki konwersji Przedłużone Uwalnianie Działanie metaboliczne
Cyjanokobalamina

(syntetyczna B12)

nie nie 4 Średnie lub słabe bez szczególnego efektu
Hydroksykobalamina

(pierwotna B12)

tak nie 3 Bardzo dobre detoksykacja cyjanku i tlenku azotu
Metylokobalamina

(neuronalnaB12)

tak tak 0 średnie DNA, mózg,odbudowa neuronów i układu krwiotwórczego, detoksykacja, metylacja
Adenozylokobalamina

(mitochondrialnaB12)

tak tak 0 średnie Energia, mięśnie, mózg, DNA, mitochondria, metylacja

Metylokobalamina i Adenozylokobalamina

Obydwie te formy witaminy są  koenzymami (czyli cząstkami warunkującymi aktywność enzymów),
niezbędnymi do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu. Często używane są łączne, by
osiągnąć optymalny efekt.
Adenozylokobalamina jest formą naturalną. Możemy ją znaleźć w rybie, mięsie i nabiale.   Jest
niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania mitochondriów, niezbędną do prawidłowego przebiegu
cyklu kwasu cytrynowego, w którym odbywa się tzw „oddychanie komórkowe”. Służy tam jako
składowa enzymu mutazy metylmalonowej i odpowiada za przemianę metylmalonylo-CoA do
sukcynylo-CoA, tym samym umożliwiając wewnątrzkomórkową produkcję energii.
W sytuacji niedoboru adenozylokobalaminy, cykl kwasu cytrynowego jest zaburzony, co prowadzi do
uszkodzeń mitochondriów, czyli naszych małych baterii, w których odbywają się wszelkie przemiany
energetyczne, a w konsekwencji do rozwoju chorób neurodegeneracyjnych.
Adenozylokobalamina dezaktywuje toksyczny kwas metylomalonowy, którego akumulacja może
powodować uszkodzenia układu nerwowego.
Odgrywa ona  witalną  rolę w metabolizmie węglowodanów, tłuszczów i białek, bez niej spalanie tych
substancji w mitochondriach jest nieefektywne, co z kolei może prowadzić do akumulacji kwasu
mlekowego w surowicy, nietolerancji wysiłku fizycznego, chronicznego zmęczenia i innych zaburzeń
metabolicznych, związanych z tendencją do kwasicy metabolicznej!
Adenozylokobalamina, wraz z metylokobalaminą jest niezbędna do rozwoju osłonek mielinowych w
układzie nerwowym.
Razem z innymi witaminami B12 zapobiega neuropatiom (stanom zapalnym nerwów), stanom
demielinizacyjnym, zespołom autoimmunologicznym takim jak zespół Guillian’a-Barre’a.
Adenozylokobalamina podlega w organizmie człowieka dalszym przemianom do metylokobalaminy.

Preparaty zawierające adenozylokobalaminę:

6 witamin i minerałów, które zwiększają moc mózgu

Ludzki mózg jest złożonym narządem wymagającym wielu różnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. Wykazano, że niedobory żywieniowe przyczyniają się do rozwoju zaburzeń psychicznych, związanych z wiekiem. Z drugiej strony, zarówno badania na ludziach, jak i na zwierzętach wykazują, że zwiększone spożycie składników odżywczych wspomagających mózg poprawia różne aspekty funkcjonowania poznawczego, takie jak nauka i pamięć. Z tych wszystkich powodów ważne jest, aby upewnić się, że Twój mózg uzyskuje odpowiedni składnik odżywczy.

 Oto 6 niezbędnych witamin i minerałów

  1. THIAMINE (B1)

Witaminy z grupy B uważane są za szczególnie ważne dla dobrego zdrowia mózgu. Thiamin jest jedną z wielu witamin z grupy B, która znajduje się obficie w mózgu i tkankach nerwowych. Odgrywa rolę w przewodzeniu impulsów nerwowych. Ponadto poważny brak tej witaminy może prowadzić do zespołu Korsakoffa, przewlekłego zaburzenia pamięci najbardziej widocznego u alkoholików i osób cierpiących na choroby takie jak AIDS.

  1. KWAS Foliowy (B9)

Kwas foliowy odnosi się do różnych związków znanych jako folany i można je otrzymać z różnych produktów, takich jak szpinak, szparagi i soczewica. Połowa zasobów tej witaminy znajduje się w wątrobie, dlatego uszkodzenie wątroby może prowadzić do niedoboru kilku kluczowych witamin z grupy B. Kwas foliowy odgrywa również ważną rolę w syntezie aminokwasów i powstawaniu tkanki nerwowej. Metabolizm kwasu foliowego w dużej mierze zależy od podawania innych witamin grupy B. Niedobór tego i innych witamin z grupy B jest związany z problemami rozwojowymi u dzieci. Ponadto, badanie dotyczące szczurów w wieku wykazało poprawę pamięci za pomocą suplementów kwasu foliowego przez 8 tygodni.

  1. KWAS ASCORBIKOWY (WITAMIN C)

Najwyższe stężenie tej zasadniczej witaminy znajduje się w mózgu, zwłaszcza w przysadce mózgowej (400 mg / kg). Możesz uzyskać duże ilości tego silnego przeciwutleniacza z owoców cytrusowych i zielonych warzyw. Witamina C jest ważna w syntezie neuroprzekaźnika dopaminy, ale także chroni mózg przed stresem oksydacyjnym. Zdaniem Mayo Clinic witamina nie może być przechowywana w organizmie, ważne jest, aby codziennie otrzymywać odpowiednie ilości dzienne z pokarmu, około 90 mg na dobę.

  1. Wapń

Jeśli chodzi o minerały, wapń jest numerem jeden dla prawidłowego funkcjonowania mózgu. Odgrywa kluczową rolę jako komunikator komórek nerwowych. Reguluje również neuroprzekazywanie i kontroluje pobudliwość nerwową. Niski poziom tego niezbędnego minerału jest zazwyczaj rzadki, ponieważ ciało ma duży zbiornik tego minerału w kościach. Niektóre leki mogą jednak zubożać poziom tych minerałów, co może prowadzić do różnych problemów zdrowotnych.

  1. MAGNEZ

Magnez jest ważny dla przekształcania wielu witamin z grupy B w ich aktywną formę. Innymi słowy, przyjmowanie dowolnego suplementu witaminowego na własną rękę byłoby bezskuteczne bez magnezu i innych minerałów. W jednym z badań stwierdzono, że podawanie suplementów magnezu u szczurów poprawiło pracę i długoterminową pamięć. Magnez w błonach komórkowych jest również ważny do transmisji impulsów. Ponadto, magnez i wapń muszą być w idealnych ilościach w organizmie, aby zapobiec pobudliwości układu nerwowego. Niedobór jednego może prowadzić do problemów neurologicznych.

  1. Cynk

Cynk znajduje się w dużych ilościach w niektórych tak zwanych neuronach zawierających cynk. Naukowcy nie wiedzą, jaką rolę odgrywa cynk w utrzymaniu zdrowia mózgu, ale jego niedobór związany jest z różnymi zaburzeniami neurologicznymi i psychicznymi. Na przykład, zmiany homeostazy cynku stwierdzono w chorobie Parkinsona i chorych na Alzheimera. Żywność wysoka w cynku to nasiona dyni, wołowina i krewetki

 

WNIOSEK

Nasz mózg jest organem, którego funkcjonowanie w dużym stopniu zależy od dużej ilości mikroelementów. Badania wykazują, że witaminy grupy B, witaminy C i minerały są ważne dla normalnego funkcjonowania mózgu. Ponadto niedobór którejkolwiek z tych witamin może prowadzić do problemów rozwojowych u dzieci i chorób psychicznych u dorosłych. Uzyskanie dziennej dawki tych podstawowych mikroelementów jest ważne, jeśli chcesz zachować zdrowie mózgu i sprawność psychiczną.

4 produkty, które zmniejszają ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Rak jelita grubego jest jedną z najczęstszych przyczyn śmierci wśród chorych na raka zarówno u mężczyzn jak i kobiet w Ameryce według danych American Cancer Society z 2013 roku.

Każdy rodzaj diagnozy raka może być przerażający i przytłaczający. Różne niebezpieczeństwa, sposoby zapobiegania i sposoby leczenia raka okrężnicy nie są powszechnie znane ze względu na lokalizację jelita grubego. Biorąc pod uwagę, że jest połączona z odbytem, ​​ludzie mogą być niechętni, nieśmiali lub zakłopotani, aby porozmawiać o tym.

Chorzy na raka jelita grubego mogą nie zdawać sobie sprawy z ich możliwości leczenia, a inni nawet nie wiedzą wystarczająco dużo, aby zwrócić się do badań przesiewowych w celu jak najszybszego wykrycia. Dziś w Ameryce jest ponad milion przeżyć chorych na raka jelita grubego, co jest świetną wiadomością na temat postępów w prowadzeniu chorób.

Diagnoza raka okrężnicy ratuje życie każdego dnia i są szczególnie ważne dla osób powyżej 50 lat , ponieważ 90 procent wszystkich nowych przypadków występuje w tym przedziale wiekowym.

Dieta to jeden ze sposobów walki i uniknięcie diagnozy raka. Ponieważ rak rozwija się z nieprawidłowego wzrostu komórek w podszewce jelita grubego, zwanego także okrężnicą lub odbytnicą. Odżywianie może odgrywać znaczną rolę.

1. Awokado
Błonnik jest szczególnie ważny, ponieważ działa gładko przez jelita i zmniejsza ryzyko wystąpienia polipów. Produkty o wysokiej zawartości błonnika: całe ziarna, brązowy ryż owsiany i czarna fasola.

2. Słodkie ziemniaki
Produkty bogate w antyoksydanty są dobrym wyborem, aby odeprzeć wszelkiego rodzaju komórki nowotworowe, ponieważ zapobiegają utracie oksydacyjnej, która zwiększa ryzyko. Żywność taka jak szpinak, kapusta, brokuły i marchew to doskonałe źródła.

3. Imbir
Przyprawy działają jako środki przeciwzapalne, które działają na zabijanie komórek raka okrężnicy.

4. Jogurt
Probiotyki stymulują jelito i zapewniają dobre bakterie, aby utrzymać zdrowe środowisko dla okrężnicy. Dołącz pikle, ciemną czekoladę, zupę miso i ocet jabłkowy do swojej diety, aby uzyskać dodatkowe korzyści.

5 objaw niedoboru witamin na twarzy

Zdrowa i zrównoważona dieta to najlepszy sposób na dostarczanie witamin i minerałów do organizmu. Jednak nawet jeśli jesz dobrze, istnieje duża szansa, że ​​zabraknie Ci ważnych składników odżywczych ze względu na wiek i podatność na problemy zdrowotne. Badanie krwi często wykrywa niedobory witamin, ale czasami występują powszechne braki, które można dostrzec na skórze, włosach lub paznokciach.

Jak ocenić brak składników odżywczych, patrząc w lustro? Prostym sposobem na odkrycie pewnych schorzeń jest patrzenie na twarz. Istnieje pięć objawów niedoboru składników odżywczych, które można łatwo dostrzec i potraktować produktami leczniczymi (żywność/suplementy).

Podpuchnięte oczy

Prawdopodobnie zauważysz, że twoje oczy puchną po przebudzeniu. Jednak nadmierny obrzęk może wskazywać na małą ilość jodu w organizmie. W badaniu z 2006 r. Stwierdzono związek między spożyciem jodu i chorobą tarczycy – stanem, który może prowadzić do zmęczenia, wyczerpania i otępienia oczu. Inne objawy niedoboru jodu obejmują suchą skórę, przyrost masy ciała i kruche paznokcie.

Proponowana zdrowa żywność: Żurawina, jogurt, wodorosty, ziemniaki, truskawki i fasola.

Blada skóra

Według Medline Plus blada skóra może stanowić znak, że należy zwiększyć spożycie witaminy B12. Brak tej witaminy może prowadzić do cierpienia i potęgować uczucie zmęczenia. Innym objawem niedoboru tej witaminy jest niecałkowicie sprawny język.

Proponowana zdrowa żywność: Łosoś, czerwone mięso, zboże, jogurt i ser szwajcarski.

Suche włosy

Może to być wskaźnik, że brakuje biotyny lub witaminy B7. Niski poziom biotyny może prowadzić do kruchych paznokci. Wysokie dawki biotyny przez suplementy witaminowe mogą być pomocne w poprawie jakości włosów, a nawet w leczeniu cukrzycy.

Proponowana zdrowa żywność: Jaja, migdały, orzechy, rośliny strączkowe i całe ziarna.

Jasne usta

Jeśli twoje usta są blade, może to oznaczać, że jesteś anemiczna/y i potrzebujesz więcej żelaza w swojej diecie. Plus niedobór żelaza może osłabić układ odpornościowy. Ponadto, połączenie bladej skóry i bladych warg jest dowodem na to, że jesteś anemiczna/y.

Proponowana zdrowa żywność: Czerwone mięso, owoce morza, fasola, ciemnozielone warzywa liściaste, zboża wzmocnione żelazem i groszek.

Krwawiące dziąsła

Jeśli zauważysz, że dziąsła są wrażliwa i często krwawią, może to oznaczać niską zawartość witaminy C. Trwały brak witaminy C w diecie może doprowadzić do pogorszenia stanu zdrowia. Objawy szkorbutu obejmują: łatwe siniaki, łatwe krwawienie

źródło internet

Ograniczone właściwości zielonej herbaty

Żywność bogata w żelazo, podobnie jak czerwone mięso może powodować  korzyści zdrowotne

Nie jest tajemnicą, że picie zielonej herbaty oferuje mnóstwo korzyści zdrowotnych. Ostatnie badania wykazały jej związek z obniżeniem poziomu cholesterolu i zmniejszeniem stanu zapalnego u pacjentów z chorobą jelita drażliwego (IBD).

Jednakże, zgodnie z nowymi badaniami opublikowanymi w „American Journal of Pathology”, korzyści zdrowotne można zmniejszyć, gdy napój jest połączony z żywnością zawierającą żelazo.

„Korzyść z zielonej herbaty zależy od biodostępności jej aktywnych składników”, powiedział Beng San Yeoh, pierwszy autor badania, w komunikacie prasowym. „To nie tylko kwestia tego, co jemy, ale także kiedy i z czym”.

Naukowcy z Penn State University zbadali związek pomiędzy zieloną herbatą a żelazem w diecie w laboratorium, stosując myszy z zapalną chorobą jelit. Odkryli, że gdy napój jest spożywany obok żelaza w postaci suplementu diety lub żywności bogatej w żelazo – czerwone mięso, oliwki i kapusta – główny przeciwutleniacz herbaty, galusan epigallokatechiny (EGCG), wiąże się z żelazem.

W normalnych warunkach EGCG hamuje rozwój enzymu prozapalnego (mielopoydazy), który powoduje, że białe krwinki uwalniają się w odpowiedzi na bodziec. Naukowcy sądzą, że ta supresja przyczynia się do złagodzenia zapalnych plam IBD, które przynosi zielona herbata. Gdy jednocześnie spożywają EGCG i żelazo, cząsteczki EGCG związane z żelazem tracą zdolność hamowania, co powoduje, że zielona herbata jest mniej skuteczna lub całkowicie nieskuteczna dla pacjentów z IBD.

IBD jest określeniem parasolowym dla wrzodziejącego zapalenia jelita grubego i choroby Crohna, z których oba charakteryzują się przewlekłym stanem zapalnym przewodu pokarmowego.           Objawy zwykle obejmują krwawienie z odbytnicy, trwałą biegunkę i utratę wagi. Około 60 do 80 procent pacjentów z zaburzeniami również występuje niedobór żelaza.

„Ważne jest, aby pacjenci z IBD, którzy przyjmują zarówno suplementy żelaza, jak i zieloną herbatę wiedzieli, jak jedna substancja odżywcza wpływa na inne”, powiedział główny badacz Matam Vijay-Kumar. Mimo iż badanie prowadzono u myszy odkrycia mogą dotyczyć również ludzi, ponieważ „chemia to chemia”.

Na podstawie wyników uważa, że ​​”nie ma możliwości, aby ludzie mogli pić zieloną herbatę i jednocześnie jeść żelazo” i mieć taki sam efekt – niezależnie od tego, czy są zdiagnozowani czy nie.         W rzeczywistości, wkrótce po opublikowaniu badania, otrzymał wiadomość od mężczyzny, który wziął żelazo i wypił zieloną herbatę. Mężczyzna powiedział, że niedawno próbował oddać krew, ale został wstrzymany, ponieważ okazało się, że jest anemiczny.

Czy mogę zapobiec demencji?

Super Żywność – Jagody pomocne są w zachowaniu aktywności mózgu.

Badania przeprowadzone przez naukowców z Wielkiej Brytanii wykazały, że super żywność może odgrywać ważną rolę w leczeniu, a nawet zapobieganiu demencji.

Uniwersytet w Exeter badał  jak skoncentrowany sok jagodowy wpływa na mózg u dorosłych w wieku od 65 do 77 lat – którzy mają ryzyko pogorszenia funkcji mózgu. W bardzo małym badaniu z udziałem 26 zdrowych osób dorosłych, 12 osób wypiło 30 ml skoncentrowanego soku jagodowego (co odpowiada 230 g jagód) dziennie, a 14 otrzymało placebo. Badanie trwało  12 tygodni.

Podczas doświadczenia przeprowadzono badania poznawcze, które monitorowały pracę mózgu i przepływ krwi. Naukowcy odkryli, że pijący sok z jagodami mieli znaczący wzrost aktywności mózgu, przepływu krwi, a nawet pamięci w porównaniu z osobami, które otrzymały placebo.

To nowe badanie opiera się na wcześniejszych badaniach wskazujących, że ryzyko otępienia zmniejsza się poprzez spożywanie większej ilości owoców i warzyw. Naukowcy wierzą, że możemy dziękować flawonoidom(rodzajowi składników odżywczych występujących w roślinach bogatych w przeciwutleniacze) z tego powodu.

„Nasza funkcja poznawcza ma tendencję spadkową wraz z wiekiem, ale poprzednie badania wykazały, że funkcja poznawcza jest lepiej zachowana u zdrowych starszych osób z dietą bogatą w żywność pochodzenia roślinnego”, mówi współautor badania dr Joanna Bowtell, Ph. D, w oświadczeniu.

Jagody zostały wybrane dlatego, że są bogate we flawonoidy. Według Greatist, jedna filiżanka jagód zawiera 14 procent codziennych zaleceń. Owoce również obniżają ciśnienie krwi i poziom cholesterolu, ale wspomagają szybszy metabolizm

Najlepsze i najgorsze formy magnezu

Zgodnie z amerykańskim „Chiropractic Society” szacuje się, że od 68 do 80 procent populacji Stanów Zjednoczonych ma niedobór magnezu. Choć żywność przetworzona jest częściowo odpowiedzialna za te alarmujące statystyki, prawdziwym powodem jest erozja gleby, która znacznie zmniejszyła zawartość składników mineralnych w glebie w ciągu ostatniego stulecia.

W konsekwencji, wiele owoców i warzyw, które kiedyś były bogate w magnez nie zawieraja go w odpowiednich ilościach.

Z tego powodu coraz więcej osób wspomaga się suplementami zawierającymi magnez, aby zwiększyć spożycie tego istotnego składnika odżywczego. Jednak magnez musi być związany z inną substancją, zanim będzie mógł być odpowiednio absorbowany. Suplementy magnezu występują w wielu różnych formach, które zapewniają różne korzyści zdrowotne. Ten artykuł ma przybliżyć najlepsze i najgorsze formy magnezu dostępne obecnie na rynku.

 

Najlepsze formy magnezu

Magnesium citrate– cytrynian magnezu jest najpopularniejszym suplementem magnezu, prawdopodobnie dlatego, że jest tani i łatwo przyswajalny. Główne funkcje cytrynianu to  wspomaganie zaparcia, jak również źródło magnezu. Jest to doskonały wybór dla osób z problemami odbytnicy lub okrężnicy, ale nie nadaje się dla osób z luźnymi wypróżnieniami.

Magnesium taurate to najlepszy wybór dla osób z problemami układu krążenia, ponieważ zapobiega arytmii serca i uszkodzeniom powodowanymi przez ataki serca. Taurynian magnezu jest łatwo wchłaniany i nie zawiera żadnych właściwości przeczyszczających.

Magnesium malate to fantastyczny wybór dla osób cierpiących z powodu zmęczenia, ponieważ kwas jabłkowy (naturalnie występujący kwas owocowy w większości komórek w organizmie)  jest niezbędnym składnikiem enzymów, które odgrywają kluczową rolę w syntezie ATP i produkcji energii. Magnez ten jest również wysoce rozpuszczalny.

Magnesium glycinate jest jednym z najbardziej wchłanianych form magnezu, a także łagodzi występowanie biegunki. Jest to najbezpieczniejsza opcja dla korygowania niedoborów długoterminowo

Magnesium chloride– Choć chlorek magnezu zawiera tylko około 12 procent elementarnego magnezu, ma imponującą szybkość wchłaniania i jest najlepszą formą magnezu do detoksykacji komórek i tkanek. Ponadto, chlorek (nie mylić z chlorem, toksyczny gaz) wspomaga pracę nerek i może zwiększyć powolny metabolizm.

Magnesium carbonate– węglan magnezu jest kolejną popularną formą magnezu, która w rzeczywistości okazuje się chlorkiem magnezu, gdy miesza się z kwasem solnym w naszych żołądkach. Jest to dobry wybór dla osób cierpiących na niestrawność i refluks kwasu, ponieważ zawiera właściwości zobojętniające kwas.

 

Najgorsze formy magnezu

Magnesium oxide najbardziej rozpowszechniona forma magnezu sprzedawana w aptekach, ale posiada niski współczynnik absorpcji w porównaniu do tych wymienionych powyżej.

Magnesium sulfate– siarczan magnezu to fantastyczna pomoc w zaparciu ale niebezpieczne źródło magnezu w diecie, ponieważ przedawkowanie nie jest trudne

Magnesium glutamate and aspartate – unikaj tych dwóch form magnezu całkowicie. kwas glutaminowy i kwas asparaginowy są  to składniki niebezpieczne w  słodzikach takich jak aspartam, oba z nich się neurotoksyczne

Witamina B12: dzienne zapotrzebowanie

W skrócie Witamina B12 jest potrzebna do wytwarzania i utrzymania nowych komórek, w tym komórek nerwowych i czerwonych krwinek.

Ile B12 należy  dostarczać  organizmowi?

Nie ma wystarczających danych do ustalenia RDA(dziennego spożycia) dla witaminy B12 u niemowląt.

W tym przypadku odpowiednie spożycie ustalono:

 mcg- (1 mikrogram (mcg) = 1/1000 miligrama)

wiek Mężczyźni oraz kobiety
0 do 6 miesięcy 0.4 mcg/dziennie
7 do 12 miesięcy 0.5 mcg/dziennie

Zalecane RDA na witaminę B12 wynosi:

wiek Mężczyźni oraz Kobiety ciąża laktacja
1 do 3 lat 0.9 mcg
4 do 8 lat 1.2 mcg
9 do 13 lat 1.8 mcg
14 do 19 lat 2.4 mcg 2.6 mcg 2.8 mcg
19+ lat 2.4 mcg/dziennie 2.6 mcg/dziennie 2.8 mcg/dziennie

Jakie są źródła witaminy B12?

Witamina B12 występuje głowie w środkach spożywczych pochodzenia zwierzęcego. Płatki śniadaniowe są wzbogacone w witaminę B12, co jest bardzo ważne dla ludzi, którzy nie spożywają odpowiedniej ilości pokarmów zwierzęcych.

Ilość  Witaminy B12 w żywności

Wołowina 85 gram – 2,4 mcg

Płatki śniadaniowe 3/4 szklanki 6 mcg

Kurczak 1/2 piersi 0,3 mcg

Jajko 1 duże 0,6 mcg

Wątroba, plaster wołowiny  47,9 mcg

1 szklanka mleka 0,9 mcg

Mięczak, małż 85 gram 84,1 mcg

Łosoś 85 gram 4,9 mcg

Pstrąg hodowlany 85 gram 4,2 mcg

Pstrąg dziki 85 gram 5,4 mcg

Tuńczyk z puszki w wodzie 85 gram 1,0 mcg

Jogurt, zwykły, 1 szklanka odtłuszczonego 1,4 mcg

Kto powinien uzupełnić suplementami witaminę B12 ?

Badania wykazują, że większość Amerykanów spożywa odpowiednią ilość witaminy B12.

Suplementami powinni posiłkować się

Ludzie, którzy nie spożywają mięsa lub którzy mają zaburzenia żołądka i jelit

Starsze osoby mogą mieć zanikowe zapalenie błony śluzowej

Dodatkowo lekarz może określić poziom witaminy B12 z badania krwi.

Co się stanie, jeśli nie ma wystarczającej ilości witaminy B12?

Niedostateczna ilość witaminy B12 może powodować anemię złośliwą. Objawy niedoboru witaminy B12 takie jak zmęczenie, zaparcia, osłabienie, utrata apetytu, utrata masy ciała, drętwienie i mrowienie w rękach i nogach. Mogą również wystąpić trudności w utrzymaniu równowagi, splątanie, otępienie, depresja, i słaba pamięć. Nadmiar kwasu foliowego może maskować objawy niedoboru witaminy B12, więc ważne jest, aby sprawdzić swój poziom za pomocą testów krwi, jeżeli istnieje obawa, zwłaszcza jeśli używa się diety wegetariańskiej.

Porady żywieniowe jak ograniczyć objawy ADHD

Jakie są dobre wskazówki dietetyczne dla osób z ADHD?

Proponujemy zmianę swoich dietetycznych przyzwyczajeń w dwóch etapach:

-Skoncentrowaniu się na zmianie zawartości swojej diety, aby wesprzeć zdrowie mózgu i zmniejszyć objawy ADHD

-Balans składników odżywczych do swoich potrzeb poprzez kontrolę i regularne ćwiczenia

Większość badań dotyczących czynników dietetycznych ADHD zostało przeprowadzonych na dzieciach. Niektóre badania wykazały, że dzieci z ADHD posiadają wrażliwość na różne produkty żywnościowe i dodatki do żywności. Warto wykonać badania w celu wykrycia ewentualnych wrażliwości na żywność, które mogą przyczynić się między innymi do nadwagi.

Niektóre badania potwierdziły , że tłuszcze takie jak w oleju kukurydzianym, były związane z wyższym poziomem ADHD. Decydowanie lepiej jest korzystać z tłuszczów jednonienasyconych występujących w oliwie z oliwek, oleju rzepakowym, oleju z orzeszków ziemnych i oleju sezamowym.

Jedno z  badań wykazało, że dieta ketogeniczna koryguje problemy nastroju lepiej u mężczyzn, ale gorzej u kobiet. Cukier pogarsza ADHD i nastrój, zdecydowanie lepiej skupić się na cukrze jako głównej zmianie w diecie

Niski poziom cukru we krwi może być tak dużym problemem, jak wysoki poziom cukru we krwi. Niski poziom cukru we krwi może przyczynić się do niskiej energii, niepokoju i przygnębienia. Twoim celem powinno być, aby ustabilizować poziom cukru we krwi przez własne wybory żywieniowe.

To kiedy jemy lub nie jemy, może być istotne dla naszego zdrowia

Coraz więcej badań sugeruje, że nasze ciała funkcjonują optymalnie, gdy dopasowujemy nasze wzorce żywieniowe do naszych …

Typy witaminy B12 a metylacja.

Cyjanokobalamina, adenozylokobalamina, metylokobalamina, hydroksykobalamina… Która witamina jest dla nas najlepsza? Witamina …

6 witamin i minerałów, które zwiększają moc mózgu

Ludzki mózg jest złożonym narządem wymagającym wielu różnych składników odżywczych do prawidłowego funkcjonowania. …